De innovatieve boerderij beleven op het Koeweidehof

Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt runnen samen met Barts ouders, Leo en Annie, het Koeweidehof in Merchtem. Naast 200 koeien, telen ze ook witloof en aardappelen. Je kan bij hen terecht voor een pure beleving van de boerderij. Je proeft er hun heerlijke hoeveproducten uit de hoeve-automaat of hoevewinkel. Je boekt er een originele Farm Fun teambuilding. En tijdens de zomervakantie genieten groepen kinderen er van een superfijn boerderijkamp.

Drie generaties werkten hard op deze boerderij en zo evolueerde de boerderij tot wat ze nu is. 

Het Koeweidehof is een mooi voorbeeld van een modern en hoogtechnologisch melkveebedrijf. Bart en Marijke begonnen in 2012 met het Koeweidehof. Vanaf dag één zoeken ze naar technologische snufjes om hun boerderij zo duurzaam mogelijk te maken.

Reeds in 2013 kochten ze hun eerste pocketvergister om energie te maken uit de mest van hun koeien. Intussen staat er een nieuwe grotere versie, waarmee ze niet enkel zelfvoorzienend zijn qua energie, maar ook nog eens via het Bolt platform vele gezinnen in de buurt en de brouwerij van Brussels Beer Project van groene en lokale stroom voorzien.

Het Koeweidehof kenmerkt zich door een hoge mate van automatisatie en innovatie. Aan de hand van stappentellers wordt de gezondheid van de koeien opgevolgd. In de melkrobots kunnen de koeien zich laten melken wanneer ze maar willen, terwijl ze lekkere ‘snoepjes’ krijgen. Aan grote, draaiende koeborstels kunnen de koeien zich lekker laten masseren. 

Ook de zogenaamde ‘keuken’, de opslagplaats met veevoeder, is volledig geautomatiseerd.  Een robot stelt het perfecte menu samen voor de koeien en brengt alles samen in de mengbak, van waaruit het met de voederrobot richting koeien gaat. Die robot rijdt 24 uur per dag rond om er zeker van te zijn dat de koeien niets tekort komen. Dankzij deze robot kunnen Bart en Marijke zuiniger omspringen met hun veevoeder en grondstoffen. 

Er wordt ook spaarzaam omgegaan met water. 150.000 liter regenwater wordt opgevangen om de akkers te besproeien. Die akkers worden besproeid met een GPS-gestuurde tractor, waardoor vermeden wordt dat stroken land twee keer worden besproeid en er zo water verloren gaat.

“Consumenten kiezen steeds meer voor producten met een eerlijke, transparante en duurzame afkomst en productiecyclus. De melkveehouderij kan dankzij allerlei inspanningen en innovaties een belangrijke partner zijn in de klimaatstrijd. Wij maken onze melk met veel aandacht voor het milieu en het klimaat en het welzijn van onze koeien.”

Bart & Marijke, Koeweidehof Merchtem

Wil jij jouw loopbaan lanceren bij Milcobel?

Om een melkweg te maken, heb je vele sterren nodig en daar zijn wij continu naar op zoek. Bij ons timmer je aan je eigen melkweg, kan je opklimmen en je grenzen verleggen. Ben jij iemand die met een open blik naar de toekomst kijkt? Die geen uitdaging uit de weg gaat? Die zelf wil schitteren als een ster aan ons firmament? Geef een boost aan je carrière en solliciteer.

Ben jij een gepassioneerd melkveehouder?

Milcobel is een warme coöperatie met respect voor de verscheidenheid van onze leden. Onze melkveehouders zijn het hart van onze coöperatie. Via dialoog en samenwerking bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor de melkveehouderij. Ook jij kan daar deel van uitmaken. Ben jij melkveehouder in België, Nederland of Noord-Frankrijk en heb je interesse? Neem dan contact op.

Honger naar onze producten?

Milcobel is jouw partner in hoog kwalitatieve zuivelproducten. We leveren in een B-to-B context aan retailers, horeca, food service en voedingsproducenten. Ben jij geïnteresseerd in consumentenkaas, ingrediëntenkaas, boter, room, melkpoeder, wei, of ijs? Onze teams staan je graag te woord.

loading...