Werchter Parklife 2021 draait op groene stroom gemaakt van mest – De Laerhoeve

Het was een primeur voor de festivalsector: de concertreeks Werchter Parklife 2021 draaide volledig op lokaal opgewekte groene energie. Een deel van de stroom werd geleverd door de koeienmest van het melkveebedrijf van Petra en Wim Verbreuken, De Laerhoeve in Kalmthout. 

Duurzaamheid staat naast dierenzorg hoog in het vaandel op ons bedrijf. Tien jaar geleden hadden we al een kleine vergistingsinstallatie”, zegt Petra. “Die zorgde voor de elektriciteit in ons bedrijf. Uiteindelijk was die installatie aan vervanging toe en hebben we een nieuwe gekocht die de mest van al onze 170 koeien kan verwerken. Dat houdt in dat we alle mest omzetten in elektriciteit. Daardoor zijn we niet enkel zelfvoorzienend, we leveren ook groene stroom aan 60 gezinnen en konden dus ook Werchter Parklife van energie voorzien.”

Hoe dat in z’n werk gaat?  We hebben een stal met emissiearme vloer. De mest valt op een dichte emissiearme vloer. De mestschuif trekt de mest naar de kelder. Die wordt dan in een silo gepompt, waar die 30 dagen blijft in staan. Onder invloed van bacteriën wordt gas gevormd, waarmee de groene stroom wordt gemaakt in onze vergistingsinstallatie. Die stroom wordt verdeeld door Bolt. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers naast de melk en artisanale yoghurt die we maken ook groen stroom kunnen produceren.”  

TIP: Ga zeker eens langs de Laerhoeve in Kalmthout en proef er hun heerlijke artisanale producten!

Petra en Wim hopen dat meer melkveehouders hetzelfde zullen doen. “We proberen echt toekomstgericht te denken. We hebben groene energie nodig en op deze manier wordt alles van onze koeien benut.”

Wil jij jouw loopbaan lanceren bij Milcobel?

Om een melkweg te maken, heb je vele sterren nodig en daar zijn wij continu naar op zoek. Bij ons timmer je aan je eigen melkweg, kan je opklimmen en je grenzen verleggen. Ben jij iemand die met een open blik naar de toekomst kijkt? Die geen uitdaging uit de weg gaat? Die zelf wil schitteren als een ster aan ons firmament? Geef een boost aan je carrière en solliciteer.

Ben jij een gepassioneerd melkveehouder?

Milcobel is een warme coöperatie met respect voor de verscheidenheid van onze leden. Onze melkveehouders zijn het hart van onze coöperatie. Via dialoog en samenwerking bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor de melkveehouderij. Ook jij kan daar deel van uitmaken. Ben jij melkveehouder in België, Nederland of Noord-Frankrijk en heb je interesse? Neem dan contact op.

Honger naar onze producten?

Milcobel is jouw partner in hoog kwalitatieve zuivelproducten. We leveren in een B-to-B context aan retailers, horeca, food service en voedingsproducenten. Ben jij geïnteresseerd in consumentenkaas, ingrediëntenkaas, boter, room, melkpoeder, wei, of ijs? Onze teams staan je graag te woord.

loading...